De supermarktvervangers

supermarkt

Er zijn veel manieren om op een ecologische manier aan voedsel te komen.
Dus we laten de supermarkten voor nu even achterwege en we kijken hoe ver we zonder komen.

Preventief en zelfvoorzienend
Ik bedoel hiermee niet mee dat we met speren achter wilde beesten aan moeten rennen en elke slak die we zien moeten opeten, maar ik bedoel dat we weer wat meer zelfvoorzienend moeten worden. Bij mij thuis zijn we helaas niet verder gekomen dan basilicum, rozemarijn en tijm op het balkon te kweken, maar het is een begin. Ook hebben we eens een aardbeienstruik gehad, waar we erg van hebben genoten.

Als je een tuin hebt is het makkelijker om je eigen eten te kweken. Veel groente en fruit kun je zelf planten. Er zijn verschillende handboeken waar je gebruik van kunt maken bij het kweken van jouw producten, maar je kunt ook altijd terecht in de winkels waar de zaden en planten te koop zijn.

De plaatselijke boer
Het is wel wat verder dan de supermarkt, maar de heb je ook wat. Je kunt er naartoe fietsen en dan heb je meteen weer je dagelijkse beweging gehad. Als je hier echt geen tijd voor hebt, zou je bij sommige boerderijen de producten kunnen laten bezorgen. Lekker vers!

Iedereen kent hem wel: de biologische supermarkt. De voeding uit deze supermarkten is op een biologische manier geproduceerd en bevat geen geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. De producten hebben een eco-keurmerk die de biologische productie benadrukt.

Er zijn dus wel vervangers van de supermarkt. Vooral de basisproducten kunnen makkelijk worden vervangen. Desondanks kan ik de supermarkt niet wegdenken. Het beste is dat je voor jezelf de grens trekt tussen het gebruik van de supermarkt en het gebruik van de vervanger van de supermarkt. Maak jouw eigen ecologische afweging!

  • is inderdaad de belragnijkste en wordt indirect beefnvloed door allerlei broeikasgassen die ik hierboven noemde. Omdat er geen directe invloed is op waterdamp door de mens heb ik het er buiten gehouden. Maar lees bijvoorbeeld op over de invloed van waterdamp.-je opmerking over het niet stijgen van de temperatuur over de laatst 10 jaar staat wel in het stuk hierboven en ook .-je opmerking over het niet stijgen van de zeespiegel in de laatste twee jaar ken ik niet en kan ik ook niet vinden op de UC site over . Hoe dan ook is je opmerking zeer discutabel omdat dit soort metingen zoveel variatie laten zien je nooit zo’n stevige opmerking kan maken over zo’n korte periode. Je moet, zoals gedaan wordt, naar patronen over langere periodes kijken om een duidelijk beeld te krijgen. Of de zeespiegel daadwerkelijk nu niet meer stijgt zouden we waarschijnlijk pas over een jaar of 10 kunnen zeggen.-Ik vind zelf de gestolen e-mails affaire niet echt interessant. Er zijn misschien wat kort door de bocht opmerkingen gevonden gemaakt door klimaat wetenschappers maar verder niet echt iets spectaculairs. Er wordt nu vooral verwezen naar dat een van de wetenschappers schrijft dat ie een statistische truc gebruikt om temperatuurstijging aan te tonen. Maar dit is doodnormaal taal gebruik voor wetenschappers om aan te geven dat ze een slimme methode gebruiken om iets duidelijk te maken. Er is grote consensus dat de gebruikte methode legaal is. Dus zolang er verder niets spectaculairs wordt gevonden lijkt het me een storm in een glas water.

Reactie plaatsen

Alle rechten voorbehouden © 2012 GreenKakapo - internetbureau Den Haag