Ecologische kleding

Bij een ecologische lifestyle hoort ook ecologische kleding. Alleen al met het kopen van pakken, colberts, broeken of shirts kun je vooruit denken en je specificeren op fair trade kleding. Vooral door de opkomende populariteit van winkels als primark wordt ecologische kleding weggecijferd.

 

Kleding is altijd nodig en kan daarom (vaak vooral voor mannen) niet bijzonder zijn om te kopen. Dus wanneer kleding voor weinig geld wordt verkocht, is dit altijd welkom. Iedereen is zich er wel van bewust dat goedkope kleding vaak niet fair trade is, maar vergeet dit wanneer er een mooie broek of een nieuwe leuke polo in de winkel hangt, waar de portemonnee bijna even zwaar van blijft.

 

Ecologische kleding kun je ook zelf maken. Ik verwacht natuurlijk niet dat je zelf zomaar een pantalon of een heel pak in elkaar breidt of haakt. Maar vesten of mooie accesoires, zoals tassen zou je zo zelf kunnen maken. Als je zelf niet zo van het handwerken bent, zijn er ook heel veel winkels die ecologische kleding verkopen.

 

Er is natuurlijk ook een groot verschil tussen ecologische en fair trade kleding. Bij fair trade staat centraal dat de producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor het product. Eerlijkheid en mensenrechten staan centraal bij fair trade. Weinig grote winkels zijn fair trade en dat betekent dat veel grote kledingbedrijven winst maken op de kosten van bijvoorbeeld kinderarbeid en mensen die onder extreem slechte condities werken. Dus als jij een nieuwe stropdas of overhemd nodig hebt, kun je de wereld alleen al helpen door dit bij een fair trade winkel te kopen.

 

Ecologische kleding wordt ook wel biokleding genoemd. Ook bij de productie van deze kledingstukken staat eerlijkheid centraal, maar ook milieu en duurzaamheid. Van heren jassen tot colberts, alle biokleding is gemaakt van biologisch katoen. De zorgzaamheid en toewijding waarmee biokleding wordt gemaakt, zorgt er wel voor dat prijs hiervan hoger is dan de prijzen voor normale kleding.

Dus bedenk de volgende keer wanneer je een nieuwe jas of een nieuw shirt gaat kopen in ieder geval of de kleding fair trade is en jij zelf niet meebetaalt aan kinderarbeid of schending van mensenrechten. Koop goed, koop groen!