Energie besparen

energie besparen

Thuis halen we veel energie uit elektriciteit. We gebruiken het stopcontact te pas en te onpas.
Verder halen we tijdens het koken veel energie uit het gas. De verwarming, de douche, de televisie, de computer. Dit zijn voorwerpen die we dagelijks gebruiken en waar we veel energie uit halen.

Energieverspilling gaat heel snel. Vaak doen we het per ongeluk. We laten het raam open terwijl de verwarming aan staat. De computer aan terwijl we helemaal niet thuis zijn. We vergeten het licht in de kamer uit te doen.

Om tijdens de koude winter de warmte in huis zo lang mogelijk vast te houden zijn er allerlei trucjes bedacht. Bij een raam koelt de warmte vaak al snel af. Daarom hebben de meeste huizen ramen van dubbel glas. Aan de buitenkant van de binnenste laag glas een dun laagje metaal aangebracht. Dit zorgt ervoor dat zonnestralen wel naar binnen kunnen, maar niet naar buiten. Sommige huizen hebben zelfs drievoudig glas. Verder zijn alle huizen goed geïsoleerd. Anders zouden we al heel snel in een koud huis terechtkomen.

Als je een aantal zonnepanelen op het dak van je huis plaatst, ontvang je heel veel elektriciteit. De zon schijnt op de panelen en de panelen zijn ontworpen om de warmte van de stralen om te zetten in energie. Dit goed voor het milieu en je bespaart ook nog eens veel geld aan de energierekening.

Er zijn allerlei manieren om zuinig om te gaan met energie. Het belangrijkste is dat je zelf let op hoe je kunt besparen op energie. Doe het licht uit. Zet geen airco aan, maar een raampje open. Wees bewust van wat je doet.

  • Het is zeker zo dat we beter met energie om kunnen gaan. In Duitsland zijn ze veel verder dan hier in Nederland. Je ziet daar echt overal zonne-panelen staan. In de winter doen ze veel energie uit Nederland importeren. Waarom? In de winter genereren de windmolens en de zonne-panelen minder energie. Er zit dus nog wel een keerzijde aan deze energiebronnen. De ontwikkelingen gaan snel dus in de toekomst komt het zeker goed.

  • Voor Cathy en mij is dit traject, op weg naar Saint Bonnet de Joux, scibakrhrend.Zeker 1 tot, af en toe, 2 uur vertraging, telkens weer. Daarnaast, denk ik, staan de kosten in geen enkele verhouding tot het mogelijk positieve effekt van die betonkollos in combinatie met de overlast die de bouwaktiviteiten, al enkele jaren, voor het verkeer veroorzaken. Kortom, geen project waarvan je zegt dat verdient extra aandacht. Komt nooit, maar dan ook nooit, op de een of andere erfgoed lijst van de Europese Unie, hoop ik.Met een hartelijke groet, ook aan Greet van Cathy en Theo uit Dfcsseldorf

Reactie plaatsen

Alle rechten voorbehouden © 2012 GreenKakapo - internetbureau Den Haag