Het jaar van de bij

het jaar van de bij

Bijen zijn belangrijk. Ze zijn namelijk één van de belangrijkste schakels in de voedselketen. Toch gaat het anno 2012 steeds minder goed met de bijen.

Eén van de grote problemen voor de bijen is dat het aantal bloemen alsmaar afneemt. Dit betekent ook dat er steeds minder nectar is. Daardoor krijgen de bijen steeds minder gevarieerd voedsel naar binnen. Dit is nog niet eens het enige probleem. Bijen sterven door allerlei virussen en pesticiden. Dit heeft ontzettend veel gevolgen op de voedselproductie. Het is erg belangrijk dat bijen de bloemen blijven bestuiven.

Minder bijen zorgen voor een tekort aan honing, wijn, fruitteelt en akkerbouw. Het is daarom goed dat het jaar 2012 is uitgeroepen tot het jaar van de Bij. Er zijn allerlei acties begonnen om de bijensterfte tegen te gaan. Zo zijn er in Nederland meerdere bijenhotels bijgekomen. Deze kunnen overal worden neergezet, maar wel in de buurt van planten. Er zijn nog veel meer acties en jij kunt zelf ook meehelpen. Doe dit door in jouw tuin drachtplanten te planten en te zaaien en door geen giftige bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken! Bijen zijn onmisbaar.

  • Dit soort situaties vrgaen eigenlijk om een soort salomonsoordeel, en die zijn erg moeilijk.Voor mij is niet iedere wetenschappelijke ontwikkeling ook een vooruitgang. Zo is de ontwikkeling van de waterstofbom door Edward Teller wat mij betreft geen vooruitgang geweest.Op eenzelfde manier, is ivf wat mij betreft geen wetenschappelijke vooruitgang. Mensen die per se een kind van hun eigen genetische samenstelling willen worden ermee geholpen, maar daarmee heb je gelijke alle voordelen opgesomd.Als we naar de negatieve kant kijken, dan zie je dat het proces lang niet altijd goed verloopt. Maar nog belangrijker, is dat er nergens op een dergelijke utilitaire manier tegen de mens aangekeken kan worden, als juist bij ivf. Zo wordt er nooit gesproken over een menselijk embryo, maar altijd over ‘een embryo’. Alsof het eigenlijk niets menselijks is. Daarbij worden de mensen die een ivf behandeling ondergaan voor het dilemma gesteld, wat er met niet gebruikte embryo’s moet gebeuren. Eerst was er de keuze ‘bewaren’ of ‘vernietigen’, toen de keuze ‘laten gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek’, en nu komt daar weer een keuze bij, ‘het kind via een andere vrouw geboren laten worden’.Het grootste probleem is volgens mij dus, dat de mens meer en meer als gebruiksartikel of maakbaar product gezien gaat worden door de samenleving. Dat is gewoon onvermijdelijk.Als er geen andere manier was om aan een kinderwens te voldoen, dan zou dat een argument voor ivf zijn. Maar via gewone reguliere adoptie is dat er echter wel.Een geadopteerd kind is geen kind van je eigen genetische samenstelling. Maar volgens mij is dat is een bijzonder kleine prijs om te betalen, ten opzichte van alle negatieve gevolgen waarmee de samenleving te maken krijgt via ivf.

Reactie plaatsen

Alle rechten voorbehouden © 2012 GreenKakapo - internetbureau Den Haag