Voedselverspilling tegengaan

Van al het voedsel dat in de prullenbak verdwijnt is de consument verantwoordelijk voor 42% en de grootste verspiller, op de tweede plek staat de producent. Ieder jaar gooit de Nederlandse consument voor ruim €150 per persoon wat gelijk staat aan 50 kilo aan voedsel weg. In totaal komt dit neer op zo’n €2.5 miljard. Als ieder Nederlands huishouden zou proberen de voedselverspilling te verminderen is dat niet alleen positief voor het milieu maar ook voor uw eigen portemonnee. Met deze tips kun je verspilling tegengaan!

Plan uw boodschappen. Werp, voordat je naar de supermarkt gaat, een blik in de koelkast en doe een snelle inventarisatie van wat je nog hebt. Plan vervolgens een maaltijd met als uitgangspunt die vergeten broccoli of aubergine en haal de overige ingrediënten voor dat gerecht in huis.

Na het boodschappen doen is het van belang dat de boodschappen goed worden weggezet in de kast of koelkast. Gebruik de FIFO-methode (first in first out), zet nieuwe items achterin en de items die het langste in de kast staan vooraan. Vergeet niet om af en toe ingeblikt voedsel om te draaien, dat helpt voor de houdbaarheid.

Bij recepten waarbij je steeds de helft of 1/4 van een bepaald product moet gebruiken gaat veel voedsel verloren. Je kunt dan het recept verdubbelen waardoor je alle ingrediënten compleet gebruikt en er geen nutteloze halve potjes overblijven. Het teveel aan voedsel kan ingevroren worden en later opgegeten worden. Houdt eieren ook altijd goed in de gaten voor de houdbaarheid. Zijn ze bijna over de datum? Maak een heerlijke quiche met eieren en groente. Heb je een vers brood gekocht, vries dan het deel in dat je niet op eet.

Als je uit eten bent let dan ook op de portiegrootte van je maaltijd. Vaak wordt er te veel eten geserveerd en eet je niet alles op. Het is niet raar om bijvoorbeeld te vragen je of je de helft mee naar huis mag nemen, zo heb je de volgende dag ook nog een heerlijke maaltijd.

Kortom, wees bewust van de voeding die in je kasten ligt en de houdbaarheidsdatum ervan om te voorkomen dat er eten weggegooid moet worden. Bewust omgaan met eten is goed voor de het milieu en de portemonnee.