Afval scheiden

Al dat afval is het gevolg van het luxe leven van de mens. We kopen ontzettend veel. Overal zit een verpakking omheen en aan elk product zit wel weer iets dat je niet nodig hebt en weg moet gooien. Zelfs de vuilniszakken zijn vaak verpakt in plastic. Dat afval gooien we met het grootste gemak in de afvalbak. Maar we kunnen het nóg slimmer aanpakken. En dat doen we door bepaalde soorten afval in aparte bakken te gooien. Hoe slim is dát?

De helft van ons huishoudelijk afval wordt opnieuw gebruikt. Hier ben ik een groot voorstander van, want recyclen is goed voor het milieu. Door gebruik te maken van herbruikbaar afval is er veel minder vervuiling. Ook lijden de grondstoffen en energie en niet onder.

In Nederland zijn we eigenlijk best wel goed bezig. Want ons volk wordt continu bewust gemaakt van afval en vervuiling. De regering zorgt dat er voldoende informatie over wordt gegeven en dit is heel fijn. Helaas wordt er wel veel afval op straat gegooit, maar dat heeft meer te maken met de verslechtering van normen en waarden. De sociale controle is de laatste paar jaren enorm achteruit gegaan. Bijna niemand zegt er iets van of durft er iets van te zeggen als ze iemand afval op straat zien gooien. Heel jammer, want de straatvervuilers worden steeds minder bewust van wat ze aanrichten. En toch irriteren we er ons hier massaal aan.

Als anderen het niet doen, wees dan wel zelf lief voor het milieu. Zorg voor minder afval en koop spullen die langer meegaan. Blijf glas, gft en papier scheiden, want met elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat, besparen we 5 eurocent. Wij als ondernemingsland moeten beseffen dat dit enorm veel is. Dus als iedereen even goed zijn afval scheidt, gaan de bezuinigingen misschien nog wel omlaag.

Je hoeft ook niet al je afval weg te gooien. Jij kunt andere mensen blij maken met jouw afval. Heel veel spullen die jij niet meer nodig hebt kun je naar de kringloopwinkel brengen.

Begin bij jezelf, zo kun je de wereld al verbeteren. Maar deel ook jouw mening en laat mensen zien hoe het anders kan.

Bron: milieu centraal