Het effect van vliegverkeer op het milieu

Een van de meest vervuilende manieren van transport is de luchtvaart. Ondanks dat we ons steeds meer bewust zijn van het achteruit gaan van het milieu, blijft de luchtvaart groeien. Daarom zijn er mensen die proberen dit een halt toe te roepen, en ondanks dat het niet eenvoudig is, is het niet onmogelijk. 

Nederland is natuurlijk een behoorlijk klein land, maar toch hebben we met Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Lelystad en Maastricht meerdere airports. Dan is Schiphol nog niet eens benoemd, een van de drukste vliegvelden van Europa (en zelfs nummer 12 van de wereld!). Mede hierdoor bedraagt de klimaatimpact van het vliegverkeer maar liefst 7 procent van de totale Nederlandse klimaatimpact. Dit komt omdat een vliegtuig het meeste brandstof verspild tijdens het opstijgen en het landen en omdat Schiphol een van Europa’s grootste ‘Hubs’ (een vliegveld waar vaak wordt overgestapt) is, wordt hier dus vaak gestart en geland. Dit heeft dus als gevolg dat er extra CO2- en fijnstofuitstoot boven Nederland is. Veel sectoren zijn ermee bezig om dit te beperken, maar in de luchtvaart wordt het dus steeds meer. 

Nederland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar met de huidige luchtvaartbeleid is het onmogelijk. Er moet veel veranderen om de uitstoot om te draaien naar een serieuze afname. Het is duidelijk dat zoiets niet over 1 nacht ijs gaat en het dus op de lange termijn moet gebeuren. Als dit niet mogelijk wordt geacht moet de luchtvaart bang zijn dat mensen op een andere manier gaan reizen. 

Er zijn al bedrijven die zakelijke vluchten vervangen door de trein en andere bedrijven maken meer gebruik van tele-conferencing. Als meer bedrijven hieraan gaan denken kan dit al een enorme stap in de goede richting zijn.