Lekkende kranen en waterverlies oplossen (water besparen)

Water is in Nederland erg goedkoop. Inclusief belastingen betaal je voor een kubieke meter water ongeveer een euro; daar krijg je dus 1000 liter voor! Toch is het zonde om water te verspillen. Het verspillen van water is niet alleen niet goed voor het milieu, het is bovenal onzinnig (je doet er niemand plezier mee, behalve misschien de waterleverancier) en het kost je op de lange termijn toch nog flink wat geld. Een lekkende kraan lekt per dag meer dan je zou denken!

Hoe verhelp ik een lekkende kraan?
Een kraan die maar blijft druppen als hij helemaal dicht is gedraaid; wat doe je daaraan? In vrijwel alle gevallen betekent een lekkende kraan dat de kraan al enkele jaren oud is en het rubbertje in de kraan versleten is. Dit rubbertje houdt het water normaliter tegen en zorgt dat er geen lekkages optreden. Na het verstrijken der jaren zal dit rubbertje verslijten en steeds minder goed afdichten. Een lekkende kraan kan daardoor langzaam maar zeker meer gaan druppelen. Ook al drupt de kraan dus nu nog niet zoveel; het is verstandig om er toch wat aan te doen, het zal immers alleen nog maar erger worden.

Hoe los ik waterverlies op?
Met waterverlies bedoelt men het verlies van water in een CV. Zo kan een gesloten verwarmingssysteem, dat normaal op een constante druk hoort te blijven, na verloop van tijd water verliezen. Als dit een heel geringe hoeveelheid is, dan is er weinig aan de hand. Water zal langzaam op wat voor manier dan ook verdampen, zelfs in een gesloten radiatoren systeem. Wanneer je echter vaak de CV ketel moet bijvullen, is de kans groot dat je met een lekkage te maken hebt. Probeer alle radiatoren langs te lopen en te voelen en kijken of je ergens vocht kunt lokaliseren. De kans is groot dat één van de radiatoren lek is geraakt, bijvoorbeeld omdat ook hier het binnenste rubbertje is versleten en niet goed meer afdicht.