Van EK-Lab naar EKO-Lab

Met de technologie van tegenwoordig kunnen we steeds meer berekenen. Zo zijn er TV programma’s die onze werkelijke leeftijd of IQ uitrekenen.  Ook het nieuwe EK-Lab is zo’n  cijfertjes en getallen programma.

EK-lab is een televisieprogramma op de NOS dat een aantal relevante gegevens van een wedstrijd laat zien. In dit programma krijg je een feitelijke samenvatting van de diepte-analyses, heatmaps van de plek waar spelers het vaakst de bal krijgen, het aantal doelpogingen binnen en buiten de zestien meter en het aantal succesvolle schoten in het doel.

Het mooie aan deze gegevens is dat ze de feiten van een wedstrijd weergeven. Er valt dus niet over te discussiëren. Dit is precies het programma dat we willen, maar dan voor ecologische onderwerpen. Het enige feitelijke waar we nu op kunnen bouwen op ecologisch gebied zijn een klein aantal onderzoeken. En op het gebied van natuur, heb je eigenlijk alleen de schaal van Richter. Deze schaal geeft de feitelijke weetjes weer over hoe gevaarlijk een aardbeving is, door middel van een seismograaf. Geweldig verzonnen. Jammer dat dit alleen voor aardbevingen geld.

Zou het niet geweldig zijn als we elk feitje over ecologisch leven voorgeschoteld zouden krijgen?
We zouden producten met elkaar kunnen vergelijken en er op deze manier er achter komen wat de gezondste maaltijd is. Of we zouden een schema kunnen hebben met kleding, gemaakt van de meest natuurlijke producten. Dan zijn we ons tijdens het shoppen meteen bewust zijn van wat we kopen. We krijgen meer overzicht en het wordt op deze manier makkelijker om ons bezig te houden met het milieu.

Waar het op neerkomt is dat het fijn zou zijn als we een simpel overzicht zouden hebben van het milieu. Wat moet wel en wat moet niet? Wanneer dit allemaal wordt bijgehouden kunnen we het beste patroon volgen en zo ecologisch mogelijk leven. Zoals voetbal het EK-lab heeft, met alle feitjes en tactieken op een rijtje, willen wij voor het milieu het EKO-lab. Betrouwbare feiten voor een groener milieu.