Verbod op gratis plastic tasjes

Jaarlijks gebruiken we in Nederland gemiddeld 170 plastic tasjes per persoon per jaar, wat neerkomt op een totaal van zo’n 3 miljard plastic tasjes. Deze tasjes komen voor het grootste gedeelte na heel kort gebruik terecht in de afvalbak of als zwerfafval.

 

De overvloed aan plastic tasjes zijn erg slecht voor het milieu. Een aantal redenen waarom:

  • Plastic tasjes eindigen vaak als zwerfafval, dit is zeer kostbaar om op te ruimen
  • Het productieproces van de plastic tasjes waarbij veel grondstoffen worden gebruikt staat niet in verhouding tot het gebruik van het tasje. Volgens sommige schattingen zijn er tot 100 miljoen vaten olie nodig voor de productie van alle plastic tasjes op de wereld per jaar, terwijl de meeste plastic tasjes niet langer dan 20 minuten worden gebruikt.
  • Ze zijn niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de gezondheid van dieren. Dieren zoals vogels kunnen stikken in de plastic tasjes, of dieren kunnen kleine stukjes plastic binnenkrijgen die ze niet kunnen verteren waardoor ze overlijden.
  • Veel van het plastic eindigt in de zee, waardoor de oceanen zeer vervuild zijn en de leefomgeving van zeedieren niet meer schoon is.
  • Zelfs als plastic tasjes verantwoord gescheiden worden en terecht komen op een stortplaats duurt het nog vaak een zeer lange periode voordat de tasjes volledig afgebroken zijn.

 

De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. In Nederland zijn sinds 2016 gratis plastic tasjes verboden. De consument zal een klein bedrag rond €0,25 moeten neerleggen voor een plastic tasje. Hiermee wil de Rijksoverheid het bewustzijn van de consument vergroten. Het doel is uiteraard om het gebruik van gratis plastic tasjes terugdringen en hergebruik van plastic tasjes te stimuleren om milieuvervuiling tegen te gaan.