Een apart plekje voor de tenen

Een apart plekje voor de tenen

Sporten is goed voor je. Je conditie op peil houden is goed voor je hart. Veel doen met je lichaam maakt je mooi en door veel te bewegen zal je weerstand verbeteren.
Hardlopen is een sport dat bijna iedereen kan. De ene houdt het alleen een stuk langer vol dan de de andere, maar dat maakt helemaal niets uit.

Voordat je gaat hardlopen is het aan te raden goede kleding te hebben. Dus kleding waar je makkelijk in kunt bewegen. Een lange joggingsbroek en een t-shirt met vest geven een goede bescherming. Voor de gevorderden is een strakke broek met een strak shirt aan te raden. Je beweegt hierin makkelijker en sneller, je brengt minder gewicht mee, en het is veel minder warm. Eigenlijk is het als een tweede huid. Om de voeten zitten vaak goede hardloopschoenen, maar hier hebben ze iets nieuws voor verzonnen: een tweede huid voor de voeten.

Misschien heb je ze al gezien en dacht je: ‘Wat heeft die nou voor schoenen aan?’ of: ‘Loopt hij op sokken?’ Ze zien er dan ook een beetje raar uit, maar blijken heel erg efficiënt te zijn. De ‘minimalist shoes’. De schoenen gaan apart om elke teen heen, hierdoor kun je je tenen optimaal bewegen, terwijl zel in een goed beschermde schoen zitten. In Nederland zijn er nog veel van deze schoenen te koop, maar dat zal niet heel lang meer duren. De hardloopschoenen zijn al te koop bij ‘Vibram Fivefingers’ en bij Fila onder de naam ‘Skeletoes’. Ook Adidas heeft dit soort schoenen uitgebracht de ‘Adidas Adipure Trainer’. Deze schoenen van Adidas zijn niet speciaal gericht op hardlopen, maar op allerlei soorten trainingen, ook in de sportschool.

Met deze ‘minimalist shoes’ gebruik je jouw voeten opeens op een hele andere, natuurlijke manier. Je gebruikt een groter oppervlakte van je voeten. Hierdoor krijg je een betere spieropbouw in de voeten en loop je veel minder voetblessures op. Je voelt beter op welke ondergrond je loopt. Dat is prettig, omdat je makkelijk het verschil voelt tussen plekken waar je meer en waar je minder grip hebt.

De ‘teenschoenen’ zien er een beetje gek uit, maar ondertussen zijn ze erg goed voor je voeten en ze zitten heerlijk tijdens het hardlopen. Zorg goed voor je voeten, gebruik je voeten op de juiste manier.

  • Inderdaad, het is heerlijk om op te lopen deze minimalistische schoenen. Er zijn trouwens nog veel meer merken die dit soort dunne, flexibele (hardloop) schoenen maken. Bijvoorbeeld het merk Merrell (Trail Glove), INOV-8 en New Balance. De meeste hardloopmerken ontwikkelen nu wel een schoen die dunner en flexibeler is waardoor je beter de ondergrond kunt voelen en op een natuurlijker wijze je voeten kunt gebruiken.

    Belangrijk is wel te weten dat je niet van de ene op de andere dag zomaar op deze schoenen een lange afstand kan gaan hardlopen. Je voeten/benen moeten wennen aan de nieuwe manier van lopen en je spieren/pezen en botten moeten zich aanpassen aan de nieuwe belasting, die net iets anders is dan de traditionele manier van lopen. Pak het dus voorzichtig aan.

    Kijk voor meer informatie over minimalistische schoenen en natuurlijk hardlopen maar eens op http://www.natuurlijkhardlopen.nl.

    Amarins van der Bos

  • Rolph van Heyster zegt:Men support met deze velniig een goed doel, dat is naar mijn idee wel zeker maatschappelijk verantwoord ondernemen.Laten we eerlijk zijn, natuurlijk is het niet erg fijn om te weten dat Nike z’n schoenen laat fabriceren in de derde wereld. Maar is dat niet een ontwikkeling die zij zelf, en wij met z’n allen niet meer terug kunnen draaien?Laten we wat dat betreft vooral niet te naefef zijn. Terugdraaien is naar mijn idee een illusie. Daarbij keur ik het nog niet goed!

Reactie plaatsen

Alle rechten voorbehouden © 2012 GreenKakapo - internetbureau Den Haag